İçeriğe git

Ana menü:

YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM

Köyün içinde ve çevresinde birçok akarsu bulunmaktadır. Fakat bunların sadece 4 tanesi devamlıdır. Köyün içindeki Kuyudere deresi, Eleğe çayı, Adafın dere ve Kuyudere köyü içinde kaynağını alan, kabaca Karahöyük Kuyudere sınırında yer alan ve yazın genellikle kuruma aşamasına gelen Balık kolu civarında akan dere.

Köyün arazisi için de birçok yer de kaynak suyu bulunmaktadır. Köyün kuzeyinden başlayacak olursak 1602 m civarında ki sivri tepesinde en üst seviyede bütün yıl akış gösteren kaynak bulunmaktadır. Bu suyun hemen yanında yaklaşık 25- 30 yıl önce dikilmiş iki tane söğüt ağacı bulunmaktadır. Anlatılanlara göre bu ağaçları, şu anda ölmüş olan, o dönemin çobanlarından Mehmet TEMİZ dikmiştir.

Bu kaynağın hemen güneyinde Ulu Pınar’ı kapsayan vadinin içinde, bahçelerin en üst kısmın da Bekteşin Göz (göze) bulunmakta ve buradaki pınardan bir küçük kanalla sular suyun alt kısmında ki ağaçlara verilmekte.

Köyün batısında ki kaynaklar ise; kuzeyden Hars denen bölgede bulunan ve yazın kuruyan cılız bir kaynak suyu bulunmaktadır. Bu kaynağın hemen güneyinde ise –Sarıbaba tepelerinin doğusun da yamaçta- bir kaynak bulunmakta. Sarıbaba tepesinin batısında ise hemen hemen hepsi aynı seviyede üç tane çeşme bulunmakta. Bunların en güneyinde ki kaynağa Gökağaç köyünden birisi tarafından geçen sene betondan, hayvanların ve insanların su içmesi amacıyla çeşme yapılmış. Daha güneye geldiğimizde ise Tatlının Pınar, Yayla Pınarı ve Örencik Pınarı bulunmakta

Kara Pınar çeşmesi ise; köyün en bol kaynaklı suyudur ve köy dışına köylüler tarafından betondan yapılan tek çeşmesidir. Bu çeşme 1985’li yıllarda köylüler tarafından yapılmış fakat; çeşmenin suyu yönünü değiştirince, Mahmut FİDAN’ın çocukları tarafından bir hayrat olarak 1999 yılında tekrar yaptırılmış.

Diğer önemli kaynaklar ise; Keçiboğan deresindeki karşılıklı iki çeşme var.

Ağyar mevkiinde Süleyman DOĞAN’ın bahçesini sulayan çeşmeler bulunmaktadır.

Köyün hemen batısında köye çok yakın bir şekilde Hüssün Oğlun Pınarı bulunmaktadır. Köyün hemen doğusunda 2. Karapınar bulunmaktadır. Köyün hemen güneyinde ise özel havuzlu yapılmış bahçeler bulunmaktadır.

Köy ve çevresinde ki kaynaklara baktığımızda bunların bir kısmın da kaysı bahçelerinin olduğunu görmekteyiz diğer bir kısmında ise, sadece hayvanları sulama amacı güdüldüğü görülmekte. Bu kaynakların hiçbirin de tarlaları sulamak için bir girişimde bulunulmadığı görülmektedir.

KÖYÜN ÇEŞMELERİ:

Köyün üç tane çeşmesi bulunmaktadır. Bu çeşmeler yapılmadan önce insanlar su ihtiyaçlarını;köyün hemen kenarındaki kaynaklardan; Sıtma Pınarı, Kireli Pınar ve diğer önemsiz kaynaklardan sağlanmaktadır.

Çeşmeler;

1- Köyün ortasında ki çeşme, kaynağını dere kenarındaki bahçelerin iç kısmın dan almaktadır.
2- Diğer çeşme ise köyün doğu kısmında yer almaktadır. Hebil Kovan tepesinin en üst kısmında ki kaynaktan su köye borularla getirilmektedir(bu çeşmenin suyunun bir özelliği, bu çeşmenin suyundan çok güzel çay olması.).
3- En son yapılan çeşme ise köyün girişinde ki kaldırım da yapılmıştır. Ve bu çeşme depo sularının fazla sularının boşaltıldığı bir boruya bağlı olduğu için, doğal olarak yaz aylarında kurumaktadır.

Şu anda köyde köy içi şebeke suyu vardır. Hemen herkesin evinde olan su; köyün girişinde ki mezarlıkta yapılmış olan depodan evlere dağıtılmaktadır. Yaklaşık iki yıldır hizmet veren su şebekesinde en büyük sorun; yazları ağaçları bu suyla sulanması sonucu, içme suyuna yetersiz kalmasıdır.



İçeriğe dön | Ana menüye dön